Problem z odpaleniem

Wszystkie sprawy dotyczące modelu Citroën Berlingo i Nemo.

Posty: 4
Dołączył(a): 25 sty 2018, o 22:23

Samochód:
berlino
Imię:
Karol
PostNapisane: 25 sty 2018, o 22:24
Witam,
posiadam Citroena Berlingo z 1998r. ze zwykłym silnikiem 1.9D i mam problem z jego odpaleniem, mianowicie, auto długo stało i postanowiłem je odpalić, niestety, jest jakiś problem nie wiem jaki, tzn. silnik kręci ładnie, chodzi na starterze (coś jak plak, ale lepsze), jak się skończy to gaśnie, rzeczy które już zrobiłem (co najdziwniejsze jak nie było mrozów jakieś 4 tygodnie temu odpalił od strzału - musiałem go przeparkować 10 metrów :) ):
- wymieniony filtr paliwa - stary był zlodowaciały
samochód odpalałem przy dodatnich temperaturach ostatnich dni, silnik ogrzewałem pod maską farelką, również bak paliwa i wszystkie przewody paliwowe
- sprężonym powietrzem przepchałem przewody paliwowe - włożyłem pistolet od sprężarki do baku i dmuchałem - paliwo wylatuje samym filtrem (cyckiem na górze pojemnika w którym jest filtr paliwa)
- w pompie wtryskowej jest paliwo - odkręciłem górną śrubę i sprawdziłem
- odkręciłem jeden przewód z pompy wtryskowej który idzie do wtrysku i paliwo cienko leci - czy to może być wina pompy wtryskowej? nie ma odpowiedniego ciśnienia?
dzięki za wszelkie rady
Cytuj

Posty: 4
Dołączył(a): 25 sty 2018, o 22:23

Samochód:
berlino
Imię:
Karol
PostNapisane: 26 sty 2018, o 20:18
mogę wstawić fotki pomocnicze
Cytuj

Kierowca zawodowy
Kierowca zawodowy
Posty: 398
Dołączył(a): 12 mar 2017, o 09:01

Samochód:
Był C4 Coupé 1.6 16V
Jest C5 LF 2.0 16V LPG
Imię:
Piotr
PostNapisane: 27 sty 2018, o 10:27
Czy tam przypadkiem nie ma elektrycznej pompki w baku?
Gaz niszczy silniki tym, którzy go nie mają :p
Cytuj

Posty: 4
Dołączył(a): 25 sty 2018, o 22:23

Samochód:
berlino
Imię:
Karol
PostNapisane: 30 sty 2018, o 15:59
nie
Cytuj

Instruktor jazdy
Instruktor jazdy
Posty: 580
Dołączył(a): 23 lip 2013, o 16:33
Lokalizacja: Kielce
Samochód:
Citroen C2 VTR, 1.6B '03r
Imię:
Mateusz
PostNapisane: 31 sty 2018, o 20:49
A pompka ciśnienia wstępnego nie występuje?
Cytuj

Kierowca zawodowy
Kierowca zawodowy
Posty: 398
Dołączył(a): 12 mar 2017, o 09:01

Samochód:
Był C4 Coupé 1.6 16V
Jest C5 LF 2.0 16V LPG
Imię:
Piotr
PostNapisane: 31 sty 2018, o 21:18
No właśnie o tym samym myślałem... Powinno coś być w baku.
Gaz niszczy silniki tym, którzy go nie mają :p
Cytuj

Instruktor jazdy
Instruktor jazdy
Posty: 580
Dołączył(a): 23 lip 2013, o 16:33
Lokalizacja: Kielce
Samochód:
Citroen C2 VTR, 1.6B '03r
Imię:
Mateusz
PostNapisane: 2 lut 2018, o 17:57
sprawdź ile przewodów dochodzi Ci do zbiornika. i daj znać.
Cytuj

Posty: 4
Dołączył(a): 25 sty 2018, o 22:23

Samochód:
berlino
Imię:
Karol
PostNapisane: 3 lut 2018, o 12:36
1 przewód do zbiornika
Cytuj

Instruktor jazdy
Instruktor jazdy
Posty: 580
Dołączył(a): 23 lip 2013, o 16:33
Lokalizacja: Kielce
Samochód:
Citroen C2 VTR, 1.6B '03r
Imię:
Mateusz
PostNapisane: 8 lut 2018, o 17:44
hmmm. w takim razie może być jakiś czujnik. Np uderzeniowy lub jego wiązka. czujniki położenia wałka rozrządu... możliwości jest niestety sporo. a ostatecznie brałbym się za pompę chyba.
Cytuj

Powrót do Citroën Berlingo i Nemo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości