C4 Antipollution fault

Wszystkie sprawy dotyczące modeli Citroën: C4, C4 Picasso, C4 Cactus.

Posty: 1
Dołączył(a): 27 sty 2016, o 17:03

Samochód:
Citroen C4, 2007, 1366cm3, LPG prawie od nowości, sprowadzony z Niemiec, hatchback w wersji z tą zadartą, przeszkloną dupą
Imię:
Krzysztof
PostNapisane: 27 sty 2016, o 17:29
Witam,
Kupiłem C4 jak w opisie konta. Jeździłem z miesiąc ok. Po kupieniu wymieniliśmy świece i filtry. Po czym wyskoczyła znana, czerwona ikonka silnika z komunikatem antipollution fault. Objawy są takie, że na zimnym aucie czyli na benzynie - zapalam samochód, chodzi kilkanaście sekund ok (obroty 1000) po czym zaczyna się dławić, co raz bardziej co raz bardziej aż podskakuje i myślisz że zgaśnie (obroty spadają do 900, 800), ale nie. Trwa to z 15 sekund może 20 i auto wraca na sekundę do 1100 obrotów i znowu do 1000. I ok, już jest cały czas ok. Inne objawy to wydaje mi się nie pracuje na wszystkich garach czasem bo np. na postoju na luzie na światłach lekkko, ale lekko drży. Podobnie wydaje mi się że przy 140-150 też auto zaczyna czasem drżeć. To może mój wymysł ale wydaje mi się że tak jest.
Badanie na pierwszym komputerze stwierdziło, że sonda lambda praktycznie nie pracuje i być może katalizator do wymiany. Na drugim że nie wiadomo, ale faktycznie lambda do wymiany. Wymieniłem sondę, zresetowaliśmy błędy i ok. Po czym to samo. Odczyty z sondy już ok - powrotnie badanie na tym pierwszym. Więc coś mogło być na rzeczy. Wymieniłem filtr gazu. Nic. Wymieniłem teraz cewki. Nic... Ten sam objaw cały czas główny - dławienie się przez chwilę po zapaleniu.
Samochodem spokojnie da się jeździć. W trasie nie czuć nic dziwnego. Ostatnio zrobiłem 700 km pod katowice i powrotnie i wszystko ok. No poza tym paleniem... Bo np jak odpalisz i ruszysz. To auto traci moc po chwili jak pisałem ze 15-20 sekund i łapie na chwilę zamuła...
Jakieś pomysły? Jutro jadę do warsztatu niby od francuzów na diagnostykę ale już z tymi komputerami co pokazywały różnie mam różne odczucia więc może ktoś miał podobnie?
Cytuj

Posty: 1
Dołączył(a): 8 wrz 2019, o 23:12

Samochód:
Citroen C4 Picasso
Imię:
Bartosz
PostNapisane: 8 wrz 2019, o 23:16
Witam. U mnie antipolution fault od jakiegoś roku pojawia się i znika. Zazwyczaj błąd pojawia się na niskich obrotach gdy auto stoi lub zaraz po odpaleniu. Czasami traci moc i wchodzi w tryb awaryjny a czasami tylko błąd na wyswietlaczu pokazuje a auto jeździ ok. Na luzie silnik pracuje troch nieregularnie, obroty lekko falują. Wymieniłem świece, cewke, używałem preparatów do czyszenia spalin i nadal nic. Błędy z komputera pojawiły się następujące p1336, p0303 ( błąd na 3 cylindrze o ile się nie myle) , p0326, po ich skasowaniu błąd antypollution znowu się pojawił i tym razem po podpięciu kompa wyskoczył tylko błąd na 4 cylinrdze. Proszę o pomoc jesli ktoś się już z takim przypadkiem spotkał. Zaznacze że auto to c4 picasso 2007 rok 1,8 benzyna bez gazu 250000 km przebiegu, rozrząd i sprzęgło zrobione 25000km temu. Czy udało Ci się to naprawić? Pozdrawiam
Pozdrawiam
Cytuj

Powrót do Citroën C4

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 30 gości